Iarna și-a reintrat în drepturi, iar ninsorile din această noapte au creat probleme în mai multe zone din țară. Traficul s-a desfășurat cu dificultate în județul Suceava, iar mai mulți arbori au fost doborâți de viscol.
Potrivit ISU Suceava, mai mulți copaci au căzut pe carosabil în patru localități din județ.
„Pe fondul vântului și al acumulărilor de zăpadă, care s-au manifestat in această noapte pe raza județului Suceava, au fost semnalate pe numărul unic de urgenta 112 mai multe căderi de arbori pe carosabil în localitățile Crucea, Vatra Dornei, Adâncata și Ciocănești.
Pompierii militari s-au deplasat la fața locului și cu ajutorul mijloacelor de primă intervenție au îndepărtat arborii căzuți din cauza fenomenelor meteo periculoase”, informează pompierii militari suceveni.
Potrivit Prefecturii Suceava, drumarii au intervenit în noaptea de duminică spre luni pe mai multe sectoare de drum din întreg județul.
„În zona de responsabilitate a SDN Câmpulung Moldovenesc se acționează pe toate sectoarele de drum din administrare în vederea menținerii fluenței circulației, mult îngreunate din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare abundentă. Circulația este asigurată în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă frământată 0 – 2cm. Pe parcursul ultimelor 24 de ore s-a acționat cu 40 de utilaje dotate cu lamă și răspânditor, fiind răspândite peste 750 tone sare și 35 tone nisip.
Pe toate sectoarele de drum național din administrarea Secției de Drumuri Naționale Suceava circulația a fost asigurată pe parcursul nopții în condiții normale de iarnă. Se circulă pe carosabil acoperit cu strat de zăpadă frământată 1-3cm pe DN2E Păltinoasa – Vicovu de Jos, DN2K Solca -Milișăuți, DN17A Marginea – Bălcăuți, DN2H Putna – Rădăuți.
S-a acționat pe parcursul zilei de ieri și a nopții cu 45 utilaje (proprii și ale prestatorului de servicii), fiind răspândite circa 476 tone material antiderapant.
Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic”, transmite Instituția Prefectului.
Probleme din cauza ninsorilor abundente s-au înregistrat și în alte zone din țară. În județul Cluj, pompierii militari au intervenit pentru degajarea arborilor sau stâlpilor ce au fost doborâți de acumulările de zăpadă, rezultate în urma precipitațiilor abundente.
Ca urmare a ninsorii, mai multe localități din județ au rămas fără energie electrică, iar echipele companiei Electrica au intervenit pe tot parcursul nopții pentru remedierea problemelor.
Și în județele Arad și Neamț a fost nevoie de intervenția autorităților după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic.
Meteorologii au actualizat prognoza meteo și au emis avertizări de tip cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în mai multe zone.
în intervalul 26 februarie, ora 18 – 27 februarie, ora 15, în Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm.Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei.
În perioada 26 februarie, ora 10:00 – 27 februarie, ora 15:00, în Munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și în zonele submontane aferente va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă. Local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu rafale de peste 70 km/h, va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă.
În această perioadă, pompierii militari recomandă: